Σχετιζόμενες νόσοι

Την έννοια της βιομεγέθυνση (biomagnification) θα πρέπει να τονίσουμε για να καταλάβουμε ότι κάποια ενδεχόμενα είναι όχι απλά πιθανά αλλά νομοτελειακά θα συμβούν. Λόγω αυτού του φαινομένου η συγκέντρωση του υδραργύρου στον οργανισμό αυξάνει στα διάφορα είδη ανάλογα με την βαθμίδα τους στην τροφική αλυσίδα. Όταν λοιπόν ο θηρευτής τρώει κάποια θηράματα τότε συσσωρεύει όλο τον υδράργυρο που αυτά περιέχουν. 
 Άρα η θέση του ανθρώπου είναι η πιο επικίνδυνη στην τροφική αλυσίδα και το γαστρεντερικό είναι η κύρια οδός για την χρόνια έκθεση. Κρούσματα θα υπάρχουν αλλά θα είναι σποραδικά και δεν θα είναι εύκολο να αποδοθούν στον υδράργυρο είτε πρόκειται για οξεία ή για χρόνια δηλητηρίαση. Η νοσηρότητα με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα αυξηθεί. Δηλαδή, οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι ποικίλες αλλά θα έχουν όχι απαραίτητα κοινή αιτιολογία αφού δεν προκαλούνται όλες εξολοκλήρου από υδράργυρο όμως σίγουρα κοινό παρονομαστή.

(3) Economic valuation of human health benefits of controlling mercury emission from U.S. coal-fired power plants, www.nescaum.org/documents/rpt050315mercuryhealth.pdf/ 


Νόσος Μιναμάτα
Ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να δει κάποιος που θέλει να παίξει με τον υδράργυρο βάζοντας πηγές έκκλησης του μέσα σε μια πόλη 7.500 κατοίκων. Να μην γίνει άλλο τέτοιο έγκλημα.
 
Για την νόσο Μιναμάτα να σημειώσω ότι ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση δηλητηρίασης σε υδράργυρο λόγω έκθεσης σε λύματα εργοστασίου. Είναι αρκετά προχωρημένο ένα σενάριο σαν και αυτό αλλά εξαρτάται από την ποσότητα του υδραργύρου που θα συσσωρευτεί στην τροφική αλυσίδα. Οπότε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα...



Ανεγκεφαλία

 
Αυτή είναι η ανεγκεφαλία. Στο 2:50 είναι ανακριβές αυτό που λέει για πιθανή επίδραση του βαρέων μετάλλων στην παθογένεια της ανεγκεφαλίας. Η επίδραση τουλάχιστον του υδραργύρου είναι τεκμηριωμένη καλά.