Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟΥ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

  Μαρκόπουλο 26/01/2012
Αγαπητοί συμπολίτες
Στη συνεδρίαση της 28/11/2011 το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε θετικά για την καταρχήν αποδοχή εγκατάστασης Kέντρου Aποτέφρωσης Nεκρών (ΚΑΝ) στο οικόπεδο που κατέχει ο Δήμος, στη δυτική πλευρά του κοιμητηρίου μας.  Με την απόφαση αυτή, συμφώνησε και η Παράταξή μας (όσοι τουλάχιστον από εμάς παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση).
Μία σειρά από ατυχείς συγκυρίες συνέτειναν στο να μη μελετηθεί επαρκώς το θέμα από την Παράταξή μας και να προκύψει τότε αυτή η θέση. 
Έκτοτε, μας δόθηκε ο χρόνος να μελετήσουμε εκτενώς τις επιπτώσεις λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στα όρια του Δήμου μας.  Η έρευνά μας αυτή επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα Νομοθετικά, Περιβαλλοντικά και Οικονομικά για την λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου.  Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής είναι, κατά την άποψής μας, άκρως ανησυχητικά για την αποδοχή ενός τέτοιου έργου στο τόπο μας.
Περιληπτικά αναφέρουμε:

Α. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεωρούμε ότι η νομοθεσία που διέπει αυτή τη στιγμή την ίδρυση στη χώρα μας Αποτεφρωτηρίου νεκρών, είναι τουλάχιστον ελλιπής.  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο ΦΕΚ 745 αφήνει το θέμα της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στην καλή διάθεση του επιχειρηματία. Στο Άρθρο 1 του ΦΕΚ αναφέρει ότι η πρόληψη και ο περιορισμός των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων προβλέπονται από το Νομοσχέδιο ‘’όσο είναι εφικτό’’.
Διαδικασίες που να αποτρέπουν καύση νεκρών με ιατρικά επιθέματα στο σώμα τους (σφραγίσματα δοντιών, τεχνητά μέλη, πλαστικά επιθέματα, κλπ), να απαγορεύει την καύση νεκρών  που έχουν υποστεί ιατρική αγωγή με ραδιενεργά υλικά ή βαρέα μέταλλα προ τού θανάτου, δεν ευρέθησαν πουθενά.  Επαφίενται και αυτά στο πατριωτισμό του διαχειριστή του Αποτεφρωτηρίου.    Νομοθεσία για την αδρανοποίηση στερεών υπολειμμάτων (τέφρας), με ίχνη υδραργύρου, διοξινών, βαρέων μετάλλων κλπ. δεν υπάρχει.  Τι θα γίνουν όλα αυτά στερεά απόβλητα καύσης;

Β. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι έρευνες για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την λειτουργία ΚΑΝ είναι λίγες σε παγκόσμιο επίπεδο.  Όπου όμως έχουν γίνει, τα συμπεράσματά τους παραπέμπουν σε επιβάρυνση για το περιβάλλον.
Η επικινδυνότητα της καύσης νεκρών επικεντρώνονται κυρίως σε έκκληση σημαντικών ποσοτήτων πτητικού υδραργύρου στην ατμόσφαιρα, στη δημιουργία και απελευθέρωση διοξινών, στην απελευθέρωση μικροσωματιδίων καύσης με ίχνη από τις παραπάνω τοξικές ουσίες, όπως επίσης και βαρέων μετάλλων.
Οι παραπάνω τοξικές ουσίες δρουν συσωρευτικά στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο σώμα. Είναι υπεύθυνες για σωρεία σοβαρών παθήσεων κυρίως στις μικρές ηλικίες και σε αγέννητα βρέφη.
Η παρακράτηση των παραπάνω ουσιών με διάφορα φίλτρα είναι μια δαπανηρή υπόθεση και στην αρχική εγκατάστασή τους αλλά και στην λειτουργία και συντήρησή τους.
Η ανίχνευση τοξικών ουσιών είναι επίσης μια δαπανηρή και πολύπλοκη εγκατάσταση που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση των εργαζομένων. Πόσο μάλλον των Υπηρεσιών του Κράτους μας. Ποιος από τον Δήμο μας θα τα ελέγχει όλα αυτά για να είμαστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν καλώς;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Δήμος μας θα έχει κάποια έσοδα από αυτό το έργο.  Δεν θα είναι βέβαια 400-500 ευρώ ανά καύση όπως μα διαβεβαίωσαν, αλλά της τάξης των 200-250 ευρώ. Αν ο Δήμος μας εισπράττει αυτά τα χρήματα, κατανοούμε πόσα πρέπει να πληρώνουν οι οικείοι του νεκρού.
Ο Δήμος μας θα έχει αυτά τα έσοδα το Μαρκόπουλο όμως θα έχει πολλαπλές οικονομικές ζημίες!!
Ένα σημαντικά κομμάτι της οικονομίας του τόπου μας είναι άμεσα εξαρτημένο από τον εσωτερικό, κυρίως, τουρισμό.  Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας εξαρτάται από την πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προιόντων. 
Εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες δημότες ζουν από αυτές τις δραστηριότητες.  Η λειτουργία Αποτεφρωτηρίου Νεκρών, και μάλιστα στην είσοδο της πόλης μας, μας έχει ήδη κάνει ‘’διάσημους’’ σε όλη την Ελλάδα.  Οι λέξεις ΄΄κρεματόριο΄΄ και’’ Άουσβιτς’’ έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ανέκδοτο για το Μαρκόπουλο μεταξύ φίλων από όλη την Ελλάδα.  Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι συνειρμούς φέρνουν αυτές οι λέξεις σε κάποιον που θέλει να αγοράσει τα επώνυμα γεωργικά προϊόντα μας, να ψυχαγωγηθεί ή, ακόμα χειρότερα, να ζήσει στον τόπο μας. Πώς αποτιμώνται αυτά σε χρήμα;
Οι παραπάνω λέξεις δεν σημαίνουν τίποτα για μια μεγάλη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη ή η Αθήνα με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και πλήθος δραστηριοτήτων.  Για ένα δήμο 20.000 κατοίκων όμως, όπως είναι το Μαρκόπουλο, οι λέξεις ‘’κρεματόριο’’ και ‘’Άουσβιτς’’ ηχούν πολύ βαριά και γίνονται κυρίαρχες. Πόσο μάλιστα όταν στην Ελλάδα θα υπάρχουν δύο μόνον ΚΑΝ και το δικό μας θα απευθύνεται στα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.
Αν κανείς συνυπολογίσει και τις αρνητικές επιπτώσεις στις αξίες της γης μας, των κατοικιών και γενικά της περιουσίας μας, θα καταλάβει ότι, τελικά, ο Δήμος μας με την λειτουργία του ΚΑΝ θα κερδίζει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και οι κάτοικοι θα χάνουν δουλειές και αξία της περιουσίες τους πολλών-πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι περισσότερα από εμφανές από τα παραπάνω ότι ο τόπος μας έχει μόνο να χάσει από ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αφήσαμε τελευταίο ένα επιχείρημα καθαρά πολιτικό που άπτεται της δημιουργίας ενός τέτοιου κέντρο στο Μαρκόπουλο.
Δεν υπήρξε ποτέ πολιτικό όραμα της Παράταξής μας να συνδέσει το όνομά της με το εμπόριο νεκρών σωμάτων.  Πόσο μάλλον να συνδέσει το όνομά του Μαρκοπούλου με το εμπόριο νεκρών σωμάτων.
Ως μέλη μιας δημοκρατικής παράταξης, σεβόμαστε απόλυτα την επιθυμία συμπολιτών μας να διαθέσουν το νεκρό σώμα τους όπως αυτοί επιθυμούν.  Σεβόμαστε όμως εξίσου και τις επιθυμίες, τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών μας, που είναι ριζικά αντίθετες με ένα τέτοιο έργο.  Σαν υπεύθυνο πολιτικό όργανο που πάνω από όλα βάζει τις απόψεις της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αναγνωρίζουμε το πολιτικό μας λάθος για την καταρχήν αποδοχή ενός τέτοιου έργου και ζητάμε ευθαρσώς συγνώμη για αυτή την άτυχη απόφασή μας.
Σαν υπεύθυνη πολιτική παράταξη επίσης, ζητάμε από την διοικούσα παράταξη του κου Μεθενίτη να αποσύρει την πρότασή της και αν αυτό δεν είναι επιθυμητό, να θέσει το θέμα σε Δημοψήφισμα. 
Η παράταξή μας, ούτως η άλλως, με βάση τον Κώδικα, θα ζητήσει την άμεση σύγκλιση  Έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την άρση της απόφασης για την δημιουργία Αποτεφρωτηρίου στην πόλη μας.

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής.

 
Η παραπάνω ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στο Πόρτο-Ράφτη News http://www.portoraftinews.gr/dimos/ap/crem/index.htm